"stylesheet"/>


Logo El Masroig

El Masroig

Priorat
Notícies

Set mesos de servei al poble

Com bé sabeu, el dia 11 de juny es va  constituir el nou consistori. Han passat poc més de set mesos des d’aquella data i com a representants novells que som, cal dir, en primer lloc, que encara ens estem posant al dia en moltes qüestions desconegudes, pròpies de quan s’exerceix per primera vegada una funció com la que se’ns ha confiat. Tanmateix no hem parat de treballar i aprofitem aquestes línies per explicar-vos les actuacions que hem dut  a terme en aquest breu període:

Una de les tasques a què hem dedicat més temps i esforços ha estat l’organització de festes i actes culturals. Les circumstàncies així ho han demanat, després de la disol·lució de la Junta de la Societat Cultura i Recreativa Flor de Maig, i tot just estrenada la legislatura ens vam haver de posar mans a l’obra:

·         FESTA DE SANT JOAN

El nostre equip va voler dotar de més contingut aquesta festa, considerada la Diada Nacional dels Països Catalans. Així doncs, un cop arribada la flama de Pradell de la Teixeta, vam organitzar un acte on es va llegir el manifest d'enguany, que Òmnium Cultural s’encarrega de difondre, i on per primera vegada va haver-hi música i un recital.
Van participar-hi la Conxita Balcells, que va ser l'encarregada de llegir el manifest, la Cristina Beltran, que va llegir un un text recordant els orígens de la Flama del Canigó, els nens de l'escola del poble, que van recitar el poema Pel Juny de Miquel Martí Pol, el Ramon Bargalló, que va llegir la cançó Per Sant Joan de Joan Manuel Serrat amb l’Helena Ribera al piano, i la Paula Juanpere al violí, i l'Elvira Asens i la Raquel Juanpere al piano, que ens van interpretar diverses peces. A continuació es va fer el tradicional sorteig de la Caixa Agrària i vam oferir coca, mistela i vi ranci per a tothom.

·         FESTA  MAJOR

Dos mesos després va arribar la Festa Major. A banda dels tradicionals balls, concert, carrosses i cucanyes, la novetat d’enguany va ser la cursa popular que vam organitzar on van participar-hi una cinquantena de persones de totes les edats. Hi va haver tres categories, segons edat i sexe. També es va dur a terme un taller de ceràmica i pintura per a la mainada, a càrrec de la Dra. Margarida Genera i circ a la plaça. Cal destacar la presència entre nosaltres d’un artista de gran prestigi, el Joan  Pera, que ens va fer passar una bona estona amb el relat de la seva vida. El dia de Sant Bartomeu va haver-hi sardanes i ball de vermut, així com un espectacle de dansa molt entretingut, amb concurs de ball inclòs, on es van endur un premi el Jaume de cal Tórtera i la Maria de cal Pepo. També van tenir lloc actes organitzats per colles d’amics, com va ser el bingo, o la timba de pòquer de l’Associació de Joves. Agraïm la seva participació per fer més complerta la nostra festa.

·         ONZE DE SETEMBRE

I no havia passat ni un mes que ens vam trobar amb la Diada Nacional de Catalunya i l’organització dels actes tradicionals: l’aplec de sardanes i l’esmorzar i la xocolatada populars.

·         SETMANA CULTURAL

Un mes i mig més tard arribava el torn de la Setmana Cultural. Cinc dies d’activitats diverses amb les exposicions de l’Escola Onze de Setembre i Gent de Festa, el concurs de fotografia de l’Ampa i el de vins Ende-VI-na-la, les conferències a càrrec de Joaquim García, Pep Fornés i Arcadi Oliveres, activitats per a la canalla, un taller de jotes i el concert de cloenda a càrrec d l’Helena Sabaté i Isabel del Mar.

·         PARC INFANTIL DE NADAL

Per primera vegada al nostre poble hem dut a terme un Parc Infantil de Nadal. Durant un parell de tardes, en una de les sales de l’Ajuntament, més de setanta nens i nenes han pogut gaudir d’activitats diverses: tallers de maquillatge, sals de colors, màscares, cuina... ping-pong i altres jocs. Aquesta iniciativa no hagués estat possible sense la col·laboració de pares i mares que voluntàriament s’han ofert per ajudar-nos.

Així mateix, donem les gràcies a aquelles persones que han participat en l’organització de la recepció del Patge reial i la cavalcada de Reis.

·         SUPORT A LES ENTITATS

Dins l’àmbit cultural, poc després de Sant Joan, vam iniciar converses amb el Ramon de ca la Càndia, per intentar rellançar l’estimada revista Canya i Gram, oferint tot el nostre suport i finançament per tal que la revista veiés de nou la llum.

Al mes de juliol vam mantenir una ronda de converses amb les diverses entitats del poble per intercanviar opinions, oferir-los el nostre suport i demanar-los col·laboració per portar el bar de la Festa Major a canvi d’una part dels beneficis, i l’organització de la resta de festes de l’any. Per la Festa Major van respondre positivament per portar la barra del bar la Junta de la Parròquia i el malaurat Club de futbol sala. Al mateix temps, l’AMPA es va oferir a organitzar les Cucanyes i l’Associació de Dones la xocolatada del Carnaval, tal com havien fet l’any anterior. A finals de novembre l’Associació de Joves també es va oferir a organitzar la festa de Sant Sebastià, igual com l’any passat.

Finalitzada la Setmana Cultural es va tornar a convocar totes les entitats del nostre poble per tal de trobar entre tots una fórmula d’organització de les festes i actes culturals, davant la impossibilitat de fer-ho quatre persones soles. Una proposta inicial nostra va ser que cada entitat s’encarregués d’una festa, tret de l’Onze de setembre i la Setmana Cultural, que es podrien continuar organitzant des de l’Ajuntament, i que es creés una comissió de festes amb un representant de cada entitat, renovable anualment, per a l’organització de la Festa Major. Es van donar quinze dies perquè els representants traslladessin el que s’havia parlat a la reunió i donessin el seu parer en la nova. D’aquesta reunió podria sortir una nova proposta que s’exposaria a tot el poble per debatre-la.

En la segona reunió, la nostra proposta no va trobar consens i sense tenir una alternativa clara, i tal com ja s’havia apuntat anteriorment, es va decidir convocar una reunió general amb el poble, on es presentarien els comptes de què disposàvem de la Societat Cultural i Recreativa i on es debatria el futur de les festes del poble.

En aquesta darrera reunió no es va presentar cap proposta sòlida ni va sorgir cap voluntari per reactivar la Societat Cultural i Recreativa, per tant, es va decidir que, un cop passat Sant Sebastià, es posaria fil a l’agulla per aconseguir crear una comissió de festes tutelada per l’Ajuntament.

·         PÀGINA WEB

Immersos com estem en l’era digital, tan aviat com ens va ser possible, vam començar a omplir de contingut la pàgina web de l’Ajuntament www.masroig.altanet.org. Hi trobareu molta informació referent al nostre poble i a l’Ajuntament, des d’una agenda d’actes, notícies, telèfons i horaris de comerços, les actes dels plens, els serveis que s’ofereixen des de l’Ajuntament, ofertes laborals que ens arriben des del Consell Comarcal o els ajuts que van sorgint des de les diferents administracions. La pàgina es va construint dia a dia i encara ens falta informació que anirem incorporant a poc a poc.

·         TELECENTRE-BIBLIOTECA

Hem aconseguit tenir continuïtat al telecentre-biblioteca gràcies a un Pla d’ocupació que ens van concedir a finals d’any. Fins a la data, la persona que treballava al telecentre s’ocupava bàsicament de l’atenció al públic i la catalogació i ordenació del fons bibliogràfic de la biblioteca, que compta amb més de mil cinc-cents títols.

A partir d’ara, plantegem el telecentre-biblioteca com un espai multidisciplinar, on a banda de les funcions pròpies de telecentre i biblioteca, es puguin desenvolupar altres activitats lúdico-culturals, útils per a la nostra població. 

Donat que en un poble de dimensions tan petites com el nostre tenim una gran part de població immigrada, el percentatge més alt de la comarca, tenint en compte el nombre d’habitants, hem considerat precís dur a terme accions d’integració perquè el dia a dia a dia de la nostra comunitat es desenvolupi amb normalitat i les persones immigrades puguin millorar el seu nivell de vida.

Proposem, d’una banda, un programa d’integració que aglutini la realització d’un curs de llengua catalana, coneixements generals de la cultura catalana, alfabetització en els casos que convingui, coneixements bàsics d’informàtica i de tots aquells aspectes que puguin millorar el nivell cultural de les persones participants.

D’altra banda, per tal de dinamitzar la biblioteca-telecentre, s’impartiran cursos, tallers i activitats diverses.

Aquest mes de gener, s'ha engegat un taller setmanal dedicat a l'exercitació de la memòria, on es donen claus per mantenir en forma aquesta capacitat a base d'exercicis pràctics. També a finals de  mes, s’iniciarà mensualment un conta-contes i taller de lectura per a la canalla. Més endavant, oferirem cursos d’ofimàtica i Internet per a la població en general, adreçats a persones poc familiaritzades amb aquestes eines.

Pretenem que aquest espai de cultura sigui un lloc de trobada de la població local i la nouvinguda per tal de fomentar el coneixement mutu a través de xerrades i intercanvi de coneixements.  

·         ENSENYAMENT

Pel que fa l’àrea d’ensenyament una de les primeres actuacions va ser la col·laboració en la festa de final de curs de l’Escola de Música del Masroig amb una petita aportació econòmica per al piscolabis.

Durant  l’estiu es va dur a terme la reparació d’humitats existents en el paviment d'una aula de l'escola, produïdes per l'aigua que queia de la teulada i que filtrava per la jardinera exterior que llinda amb la paret d'aquesta classe.
Ja que l'aula no disposava d'un paviment enrajolat, es va aprofitar per col·locar-hi parquet.
També es van pintar de nou dues classes i el menjador escolar, així com també la façana principal, on s'hi ha col·locat una nova canalització per evitar que l'aigua caigui en el lloc on ho feia abans de les obres.
Per completar les millores s'han instal·lat uns bancs i unes torretes davall del porxo on s'han dut a terme les obres, per tal que els nens hi puguin seure a l'hora del pati.

A començaments de curs vam adquirir una nova cadena de música perquè poguessin fer servir tant a l’escola com a les activitats extra escolars que es realitzen al poble.

Vam assistir a la reunió d’inici de curs del Consell Escolar de la Zona Escolar Rural Baix Priorat, a la qual pertany la nostra escola, on ens van explicar les línies de treball i activitats que es durien a terme aquest curs.

Arran de les sentències del Tribunal Suprem Espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, vam aprovar, juntament amb Masroig Agrupat, una moció en defensa del model educatiu i de  la llei d’educació de Catalunya.

·         ESPORTS

En l’àmbit de l’esport, just encetada la legislatura, vam organitzar els cursets de natació i aquagim, que es duen a terme a la piscina municipal.

A mitjans d’estiu, a petició d’un grup de joves futbolistes, vam intermediar per tal de donar formar un futur Club de futbol sala i vam oferir el nostre suport econòmic per tramitar-ne l’alta que havia de fer-se al mes d’agost. Malauradament, un cop formada la Junta i haver participat en el bar de la Festa Major per recaptar fons, el club va tenir problemes interns i l’entitat no va quallar.

·         JOVENTUT

Al mes de setembre vam mantenir una reunió amb els representants de l’Associació de Joves i la tècnica de Joventut del Consell Comarcal per tal de fer un repàs a les actuacions que havien desenvolupat durant l’any i definir les noves propostes de cara l’any vinent per tal d’incloure-les dins el Pla Local de Joventut, al qual l’Ajuntament dóna suport econòmic.

·         BENESTAR SOCIAL

Al 13 d’octubre col·laborem amb el nostre farmacèutic en l’organització i difusió de la xerrada “El bon ús els medicaments, generalitats”, a la qual van assistir-hi una cinquantena de persones.

Programem, juntament amb la Creu Roja de Tarragona, un taller de telefonia mòbil per al 25 de novembre, sobretot adreçat a gent gran, on hi van participar 5 persones. També amb la mateixa entitat, realitzem una xerrada-taller per tal de donar claus per exercitar la memòria, “Memòria, claus per a recordar”, que té lloc el dia 2 de desembre, amb l’assistència d’una vintena de persones.

·         URBANISME   

Una de les millores que vam tenir més clar de realitzar quant a la via pública del nostre poble va ser la millora de la senyalització de la zona escolar. S’ha col·locat un senyal de precaució per pas escolar i recomanació de velocitat reduïda a l'entrada del poble, a l'alçada de la pista poliesportiva. També s’ha substituït el triangle de perill de zona escolar a l'alçada de Cal Quiquet, el qual es trobava en mal estat. Així mateix, s’ha reforçat la senyalització horitzontal repintant els passos de vianants existents.
Demanem la col·laboració de tothom a l'hora de reduir la velocitat i respectar els stops pertinents al voltant de les escoles.

Cal recordar que el nostre poble disposa d’un gran patrimoni en instal·lacions municipals. Aquest patrimoni¸ en alguns casos amb uns quants anys a les espatlles, requereix reparacions i reformes. Durant aquests mesos s’han dut a terme diverses reparacions del mobiliari urbà, com ara pintura de bancs, fonts, portes i reparació de panys, faroles i bancs. Hem de ser conscients que el mobiliari és de tots i que cal conservar-lo, per això us agraïm la vostra col·laboració i que feu pedagogia entre els més menuts.

Gràcies a una subvenció, tramitada per l’anterior consorci, s’ha pintat el vestíbul i escales del Casal Flor de Maig, així com també la sala del cafè.

S’ha conclòs la segona fase de les obres de l’edifici d’usos esportius del costat de la pista poliesportiva.

Dir també que s’ha posat en funcionament l’ascensor de l’Ajuntament.

·         MEDI AMBIENT

Un dels assumptes que més ens preocupava des d’un inici és l’abandonament de vehicles tant a la via pública com a l’entorn rural. És per això que ja al mes de juliol vam començar a tramitar els expedients  per tal de retirar els vehicles abandonats, en un principi, als carrers del nostre poble. Al mes d’octubre es van retirar dos vehicles de dins del casc urbà i sis del terme municipal, i també sis més del terme aquest mes de gener,  sense cap mena de càrrec per part de l’ajuntament ni dels propietaris. Encoratgem a aquells veïns que vulguin retirar algun vehicle de les seves propietats per tal que es posin en contacte amb nosaltres.

Hem iniciat algunes millores a l’abocador d’escombraries, on tenim un gran problema d’impacte visual, donada la seva situació tan evident. Per ara hem replantat xiprers que havien mort i d’altres que mancaven en alguna zona, els hem abonat i completarem la millora amb la instal·lació d’un reg per tal que puguin créixer amb més facilitat. També s’han posat unes teles ombrejadores als contenidors de paper i plàstic per evitar, en la mesura que sigui possible, que es vegi el contingut. Estem a l’espera de l’execució d’una altra millora, gràcies a una subvenció que va tramitar l’anterior equip, per tal de col·locar un revestiment vegetal de bruc a la tanca perimetral, així com el tancament de les gàbies dels contenidors de paper/cartró i envasos. 

Hem iniciat la recollida selectiva d’olis de cuina usats amb el repartiment d’embuts per fer-ho més fàcil i s’ha instal·lat un contenidor d’olis a l’entrada del poble venint de Móra. En breu es durà a terme el servei de recollida porta a porta un cop al mes.

A grans trets, això és el que podem destacar. Ha estat mig any intens, desenvolupant una tasca difícil que requereix estar atents a moltes, sovint petites coses, i prendre decisions que de vegades no agraden a tothom. Procurarem dur a terme la nostra tasca amb criteri, conscients en tot moment que no som infal·libles i que ens podem equivocar. Només amb un diàleg constructiu i tolerància podem tirar endavant el nostre poble.

Ens acomiadem amb unes paraules del nostre veí Jesús del Río, extretes del seu llibre El Masroig, que diuen així:

“La tolerància, norma obligatòria en un poble rural, si es vol ben viure, és una virtud que honora qui la practica.”

 

© Ajuntament del Masroig, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Priorat. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo